Karl Rove bijna in de boeien

Karl Rove, een timide mannetje wat volgens veel Amerikanen de eigenlijke touwtjes in handen had. Hij is de voormalig deputy chief of staff in het Witte Huis en hij wist daar wel van wanten. Gisteren had hij echter even een ongemakkelijk moment, toen een protesterende vrouw hem op het podium aansprak en hem wilde arresteren (oftewel een burgerarrestatie). Karl Rove verzette zich dit jaar al tegen een dagvaarding van het Gerechtelijke Comité van het Huis (letterlijk vertaald van “United States House Committee on the Judiciary”), waar hij zou moeten verklaren waarom er welke politieke spelletjes  gespeeld zouden zijn bij het ontslaan van een aantal procureurs van de vroegere democratische gouverneur van Alabama. Hij is toen snel op vakantie gegaan, zodat hij het kon uitstellen om vervolgens alles op alles te zetten om onder deze dagvaarding uit te komen.

Maar gisteren werd hij dus bijna gearresteerd. Zie hier een verslag en het filmpje. Terwijl hij rustig ongestoord aan het discussiëren was met enkele collega’s kwam een vrouw het podium op die hem eerst vragen begon te stellen en zodra ze merkte dat de beveiliging er aan kwam probeerde ze hem in de boeien te slaan. Van menig oogpunt zal dit een zinloze actie lijken en veel mensen zullen denken: “Wat een raar mens”, maar vergeet niet waar deze mensen vandaan komen. Hun hele leven wordt eventjes omgegooid door een stel dikke neo-con zakenmannetjes die links en rechts maar politieke besluiten nemen en niet voor de gevolgen in staan. En daarbij komt dat zodra ze tot verantwoording geroepen worden, zij nergens te bekennen zijn. Wat deze vrouw hier probeert, zou op zichzelf misschien een zinloze actie zijn, maar gezamenlijk met de rest van het volk, die op hun beurt weer soortgelijke acties uitvoeren, is het een duidelijk standpunt en zal het wel degelijk een verschil maken.

In Nederland zijn we duidelijk nog niet hard genoeg tegen de schenen geschopt om mensen tot dergelijke acties over te laten gaan, of we slapen gewoon te vast. Ik hoop dan ook dat ik in ieder geval kan vragen van iedereen, om net als wij de ogen op te houden en onze regerende leiders te controleren op fouten en misstappen. Ze maken ze wel degelijk, maar zijn wij scherp genoeg om ze te zien of verkeren wij in een te diepe slaap?

Tentendorpen voor blutte Amerikanen

Amerika, ooit het land van honing en de onbegrensde mogelijkheden waar je de American dream kon gaan beleven… Nou dat is al een poosje voltooid verleden tijd. door de kredietcrisis, stijgende prijzen en een economie die ergens onderin de greppel is beland zijn veel Amerikanen niet meer in staat om hun hypotheken te betalen, waardoor ze genoodzaakt zijn om in een tent te leven.

In veel steden zoals Seattle, Los Angeles en Portland zijn parken of braakliggende terreinen omgetoverd tot ware tentendorpen. Volgens dit bericht worden wekelijks 10.000 huizen in beslag genomen, dat zijn heel veel mensen die op straat komen te staan. De NCFTH, een organisatie die zich over de daklozen bekommert, houdt toezicht en steunt de opbouw van de dorpen. In sommige plaatsen worden de gedupeerden gesteund door de lokale overheid maar dat is lang niet overal zo, spijtig genoeg. Op sommige plekken waar de daklozen zich willen vestigen in hun tentje worden ze weggejaagd door de politie, to protect and serve is hun motto…Nu zijn er veel mensen die denken dat de Amerikanen dat echt over zichzelf afgeroepen hebben omdat ze bijna allemaal ‘op de pof leven’. Dat laatste klopt overgens wel maar dat is niet zozeer de schuld van de mensen zelf maar van de banken en de overheid. Iedere Amerikaan krijgt, zo gezegd, bij zijn/haar geboorte een of meerdere creditcards en werden aangemoedigd om te lenen en te kopen. Dat is een slimme list geweest om geld binnen te halen en rente te innen op geld wat helemaal niet bestaat, dat heb je in meerdere artikelen op onze site vast wel gelezen. Dus zoals ik al zei, kun je dit de Amerikanen niet aan rekenen omdat ze niet beter weten en omdat ze dus een misplaatst vertrouwen in hun bank/overheid hebben gehad. En het ergste is, het einde is nog niet in zicht van al deze ellende. De Amerikanen kunnen hun borst nat maken…