Flashback: Volksopstand 2008

Het is inmiddels al weer twee weken geleden, sinds Volksopstand 2008 gehouden is in Den Haag. Dit zou een verslag zijn, ware het niet dat zoveel mensen het waarschijnlijk al vergeten zijn,. “Flashback” leek daarom een betere benaming. Mijn doel was om direct verslag te doen van 11 oktober, maar ik wilde jullie graag wat beelden tonen van het event en heb het dus even uitgesteld.

Zoals je begrijpt zijn wij er ook bij geweest. Helaas zorgden op hol geslagen navigatiesystemen er voor dat we het eerste kwartiertje hebben gemist. Dit was natuurlijk net het kwartiertje waarin Sophie in ‘t Veld (D66) als gastspreker haar ding deed. Dit is op zich jammer, maar we hebben vernomen dat zij achter het doel van het event staat. Ze zal dan ook een gewaardeerde speech hebben gehouden. Niet dat het echt drastisch uitmaakt of een politicus het met ons eens is, want uiteindelijk zijn zij het echte probleem. Je kunt vuur niet met vuur bestrijden. Verder hebben we alles wel een beetje gevolgd. Het was zeker een gezellige dag, los gezien van het feit dat het hier ging om een demonstratieve actie natuurlijk. Veel muziek, een aantal gastsprekers en een stapel papier, over alles wat met de Nederlands privacy te maken heeft, in je broekzak. Zo zou je de dag kunnen beschrijven. Maar het was veel meer dan dat. Alleen het aantal aanwezigen zorgde voor een saamhorigheidsgevoel. Alsof je niet de enige bent die ziet dat het allemaal fout gaat.

Eerlijk is eerlijk niet alle muziek behoorde helemaal tot mijn smaak en er was vrij veel muziek, waar ik had verwacht dat we overladen zouden worden met gastsprekers en informatie. Doordat wij constant in deze informatie duiken was het vrij lastig om met echt nieuwe dingen te komen, maar ik had daar toch wel wat verwachtingen bij die niet helemaal vervuld zijn. Een laatste minpuntje was, hoewel de opkomst zeer hoog was (1000-2000 man), dat de kern van de opkomst bestond uit, laten we zeggen, al rebels geklede figuren. Daar is niks mis mee, alleen had ik gehoopt dat er meer mensen aanwezig waren die nieuw waren met al deze informatie en gedachtegangen.

Lees meer