Van televisie krijg je vierkanten ogen

Ik las zowaar op nu.nl dat er uit een onderzoek in Amerika is gebleken dat mensen die ongelukkig zijn veel meer televisie kijken dat hun gelukkig medemensen. Nou besteed ik normaal gesproken nooit zoveel aandacht aan al miljoenen kleine non-triviale onderzoekjes waar iedereen altijd semiverwonderd op reageert, maar in dit geval vond ik het een mooi aanknopingspunt om mensen nog eens op het hart te drukken hoe slecht de inhoud op deze elektrische kist eigenlijk voor je is.

Het stukje op nu.nl las als volgt: “Ontevreden mensen kijken meer televisie dan ‘gelukkige’ leeftijdgenoten. Wie naar eigen zeggen gelukkig is, leest meer en brengt meer tijd door met familie en vrienden. Dat bleek dinsdag uit Amerikaans onderzoek.” Dit onderzoek is wederom net als al zijn voorgangers compleet zinloos en verschaft dan ook geen informatie die wij zelf niet met een beetje logisch nadenken zouden kunnen verkrijgen. En hoe ironisch het ook mag zijn, het is juist de televisie die er voor zorgt dat wij minder (logisch) gaan nadenken. Begrijp me niet verkeerd. Ik heb het over de continue stroom aan onzin informatie en overheidspropaganda die digitaal of analoog  bij jou de huiskamer wordt binnengepompt. Ik gebruik namelijk zelf ook een televisie als beeldscherm waarop ik alleen die informatie toon die ik wil zien en waarvan ik weet dat het belangrijk is.

Voor eeuwen lang al zijn de rijken en de welvarende opzoek naar methodes en manieren om de minder rijken en welvarende te beïnvloeden. Tijdens de Romeinen hield men het volk bezig met entertainment. Tijdens de overweldigende aanhang voor communisme probeerden ze het met propaganda en het beïnvloeden van menselijk gedrag. Maar vandaag de dag hebben ze geleerd van al hun falende voorgangers en hebben ze een juiste balans van beide manieren gevonden waarmee ze vele van jouw buren, vrienden en familie in bedwang houden. Voetbal is in Nederland volkssport nummer 1 en als ik af en toe aanschouw wat voor figuren  zich laten opzuigen in deze duidelijke vorm van hersenspoeling dan schaam ik mij wel eens voor wat ooit zo’n nuchter volkje was. En toen ik merkte dat er toch al veel mensen zijn die niet verder kijken dan wat een nieuwslezer tegen hen zegt en daarbij dit voor onverbeterlijke waarheid aannemen, sprongen de tranen in mijn ogen.

Mijn advies!, zet goede tijden uit, zet het journaal uit en zoek een betrouwbare site die jou op een objectieve manier informatie aanbiedt. Kijk naar de wereld, er zijn daar veel gekkere dingen aan de hand dan wat je ooit zult zien op de televisie…