Een Big Brother staat? We vragen er gewoon om.

Privacy, het blijft toch iets waar veel mensen niet eens over na willen denken. (zie deze oude artikelen over privacy. 1,2,3) Ze zetten al hun info net zo makkelijk op het internet en geven het weg aan bedrijven als dat ze het afval buiten zetten. Ik vind dat zorgelijk omdat er nagenoeg geen toezicht is op wie er met die gegevens aan de haal gaat en waar het terecht komt.

Als je mensen vragen stelt over hun privacy dan krijg je negen van de tien keer het herkauwde ”Ik heb niets te verbergen dus heb ik ook niets te vrezen” antwoord. Persoonlijk vind ik dat wel een erg makkelijke manier om je zo uit de discussie te praten. En gezien de vele malen dat het al uitgekomen is dat de overheid weer eens een dvd of een dossier met gevoelige, persoonlijke informatie is kwijtgeraakt lijkt het mij een reden om eens een keer wat meer aandacht aan dit probleem te schenken. Maar wat doen de mensen? Helemaal niets! Als het op het nieuws komt dan denken ze misschien ”Wat een prutser, zo ga je toch niet met persoonlijke informatie om?” en daar blijft het dan bij. Ook bedrijven die je elke keer onder het eten bellen om je van alles en nog wat aan te smeren, je wordt er toch niet goed van? Bedenken die mensen zich eigenlijk wel hoe die bedrijven aan hun telefoonnummer en informatie komen?  Nee, natuurlijk niet. Ze klagen even over hoe irritant het is om onder het eten gebeld te worden en verder is daarmee de kous voor ze af.

Er zijn toch al heel wat documentaires en artikelen over dit onderwerp uitgekomen maar de reactie van de mensen blijft uit. Tot grote blijdschap van de overheid en het bedrijfsleven… Dan vraag ik me toch af wat er nodig is om de mensen wakker te schudden en dat ze zich bewust worden van het feit dat we langzaamaan in een vortex gezogen worden waar geen ontsnapping mogelijk is. Een paar voorbeelden van maatregelen die inbreuk op je privacy plegen? Ok, hier gaan we (Google ze maar);

Lees meer