TV serie Dark angel, sci/fi of toch werkelijkheid?

Ok mensen, stop niet gelijk met lezen omdat er in de kop van dit artikel een vergelijking met een tv-serie gemaakt wordt. De aanleiding dat ik dit schrijf zijn de enorme overeenkomsten die ik zie met deze serie en de staat waar Amerika nu in dreigt te belanden (of al is). Sommige dingen zijn er nog niet, en heel veel al wel. Het bijzondere is dat deze serie al na 2 seizoenen afgekapt werd, vlak na de aanslagen op 9/11… De verklaring was dat de kijkcijfers tegen vielen voor het 2e seizoen. Dat is gedeeltelijk waar, maar er was een enorme fanbase die petities hield om de serie op de buis te houden en het was, en is nog steeds behoorlijk populair. Een andere reden was dat het te duur was om door te zetten en Fox heeft nooit een echte reden gegeven waarom het gestopt was, waarom? Maar andere verhalen gaan dat er druk vanuit de overheid was, omdat het wel erg realistisch begon te worden en dat de mensen daar niet mee geconfronteerd wilde worden. Als je het mij vraagt dan ga ik voor de 2de verklaring, het werd voor de overheid allemaal TE echt en had het wel erg veel trekjes van wat ze van plan waren om te gaan doen; het invoeren van een politiestaat. Dit denk ik, omdat er namelijk wel een hoop series zijn die heel erg pro-overheid zijn en gaan over het oppakken van enge terroristen. Zie series zoals ‘Threat Matrix’ en ‘24’. Dit zijn stuk voor stuk echte propaganda series waarin het martelen van terroristen gehypet word, en dat is dan wel geschikt voor al die tere zieltjes voor de buis? Oftewel, zolang het gaat over het oppakken en martelen van Arabieren is het OK, maar als het de harde en niet zo glamoureuze kant laat zien dan moet het van de buis. Ik dacht dat ze gek waren van reality TV?

Voor de mensen die de serie niet kennen, even een beknopte uitleg. De rode draad die door dit verhaal loopt, gaat over een aanslag in 2009 die gepleegd is met een EMP (Elektro Magnetische Puls) door, je raad het al, Arabische terroristen. Door deze aanslag is de complete oost kust veranderd in een 3e wereld land. Alle elektrische apparatuur is doorgebrand, computer databases zijn vernield, communicatie is bijna onmogelijk en er breken rellen uit. De Overheden waren voor die tijd al druk bezig met genetische manipulatie, waar ze super soldaten wilden ‘bouwen’ om die in te zetten in de vele oorlogen die op dat moment gevoerd werden. Na de aanslag werden het er nog veel meer. El-Salvador, Venezuela en het Midden-Oosten werden aangevallen, omdat ze terroristen onderdak zouden bieden. Een van die super soldaten is de hoofdrolspeelster en heeft zich gevestigd in Seattle, nadat ze ontsnapt is uit een geheim overheidslaboratorium. De overheden werden na de aanslag ook ontzettend corrupt, mensen kunnen hun huizen niet meer betalen en leven op straat of in campers, voedsel en water zijn schaars en erg duur, de politie loopt erbij alsof het Special Forces zijn en overal zijn checkpoints om van het ene deel naar het andere deel van de stad te kunnen. Brandstofprijzen stijgen de pan uit en er staan enorme rijen mensen te wachten om een beetje brandstof te kunnen bemachtigen, en op=op, dus als de tankauto leeg is moeten ze wachten op de volgende levering. En zoals altijd, werden de rijken alleen maar rijker en machtigste mensen alleen maar machtiger. De middenklasse wordt compleet aan zijn lot over gelaten en aan alle kanten gestuurd en gemanipuleerd. Ook is de televisie geheel overgenomen door de overheden dus propaganda is al wat de klok slaat. Er is 1 persoon die zichzelf ‘Eyes only’ noemt en inbreekt in het televisie netwerk en zo in een kort tijdsbestek de propaganda en leugens van de overheid probeert te ontkrachten, een soort Alex Jones zullen we maar zeggen.  Zoals je wel begrepen hebt is het geen fraaie wereld waar dit zich afspeelt.

En dan nu naar het heden, de aanslag in de serie kan je zien als de aanslagen op 9/11, dat is de katalysator geweest voor alles wat zich nu afspeelt in Amerika en de wereld. Zoals volgehouden word door de overheden is 9/11 gepleegd door Arabische terroristen. Als antwoord zijn Afghanistan en Irak binnen gevallen omdat ze als terroristische landen gezien worden, dit komt in de serie en nog wat meer in de boeken naar voren, waar o.a El-Salvador en verschillende landen in het Midden-Oosten binnen gevallen worden.

In Amerika zelf is ‘martial law’ uitgeroepen en leven de mensen dus in een politiestaat waar ze bijna geen rechten meer hebben. In het heden is Amerika (bijna) een politiestaat geworden waar de politie erbij loopt als stormtroopers, uitgerust met M16 karabijnen, body armour, helm, tasers en een angstaanjagend zwart outfit. In de serie loopt de politie er praktisch bij zoals ik hierboven beschreven heb.

In de serie is de stad waar het zich afspeelt (Seattle) opgedeeld in ‘sectors.’ Om van de ene sector in de andere te komen moeten de mensen langs checkpoints, die bewaakt word door de sector politie. Iedereen moet een soort Nationale ID kaart (sectorpass genoemd) hebben die getoond moet worden om verder te kunnen. Kan je dat niet, dan ga je mee naar het bureau voor ondervraging, ook is het geen uitzondering dat er een reden verzonnen word om iemand onrechtmatig te arresteren of te beboeten. En dan nu het heden, volgens sommige privacy waakhonden en journalisten is het aantal vrijheden van de Amerikaanse bevolking ook zwaar afgenomen, na de invoering van patriot act I, II en allerlei (onwettige) verruimingen van afluister mogelijkheden is dat zeer aannemelijk. Willekeurige check-points waar de politie zonder voldoende ‘feiten of omstandigheden’ auto’s aan de kant zetten en alles doorzoeken en zelfs bloed en DNA monsters afnemen komen steeds vaker voor. Dit allemaal onder het mom van bescherming tegen de terroristen en veiligheid voor de bevolking gedaan.  Ook wordt er flink gelobbyd om een nationale ID kaart in te voeren met alle biometrische gegevens van de drager. Gezien de kant waar dit op gaat sta ik er niet van te kijken als ze binnenkort echt ‘vaste’ checkpoints in gaan richten. Het bespieden van de burgers is ook iets wat veel voorkomt in de serie, camera’s en zogenaamde hoverdrones die over de straten zweven. Zie hier een plaatje van de drones uit de serie en hier en hier van modellen waar ze nu mee aan het knutselen zijn.

Op dit moment ligt de hele Amerikaanse economie op zijn gat en dat is goed te merken in de huizenmarkt. Veel mensen kunnen niet meer rond komen en zijn afhankelijk van voedsel coupons. Ontelbare aantallen komen op straat te staan, leven in tentenkampen en worden gewoon aan hun lot over gelaten, dit gebeurt natuurlijk vooral bij de lagere en midden klasse. In Dark Angel is dit ook te zien, nog wat heftiger, maar daar leven er echt veel mensen op straat of in campers en caravans. In de serie komen er agenten zonder gerechtelijk bevel huizen binnen onder het mom van beveiliging, waar natuurlijk maffia stijl, wel betaald voor moet worden. In werkelijkheid kunnen agenten nu huizen binnenvallen (zelfs zonder wettelijke reden) en meenemen wat ze willen. En ze hoeven je er niet van in kennis te stellen waarom ze in het huis waren, als er niemand thuis was.

en dan het goochelen met DNA, waaronder genetische manipulatie van dieren, gewassen en de geluiden rondom zogenaamde ‘designer baby’s.’ Tegenwoordig kijken we er niet meer raar van op als we een genetisch gemanipuleerde tomaat op eten, want hé. ze zijn jammie! Maar ook zijn er al muizen gemaakt met grotere hersenen, door het combineren van menselijke hersencellen en die van muizen. hier zijn talloze voorbeelden van, Google het maar eens of zie dit artikel wat mijn collega een tijdje geleden geschreven heeft. Dit lijkt misschien allemaal niet te schokkend, omdat we er al aan gewend zijn geraakt maar toch, waar gaan ze naartoe? In de serie is de overheid ook fanatiek in de genenpoel aan het roeren, het resultaat is dat ze super soldaten aan het maken zijn. Dit word bereikt in een reageerbuis waar ze door het mixen van menselijk DNA en dierlijk (o.a katten DNA) uitgroeien tot de ideale infanterie soldaat. Dit alles word gedaan in een geheim overheidslaboratorium genaamd Manticore waar miljoenen aan belasting geld in word gepompt, zonder medeweten van de bevolking. Nou ga ik niet zeggen dat ze soldaten aan het fabrieken zijn, maar als ze jaren geleden al een schaap konden klonen en nu al een muizen brein kunnen laten groeien, dan voel ik gewoon in mijn onderbuik dat ze al véél verder zijn dan ze ons vertellen.

Een ander leuk weetje is het feit dat in het tweede seizoen een grote rol is weggelegd een geheim genootschap dat zich in alle lagen van de samenleving, en zelfs in de overheid genesteld heeft. Deze groep of cult. zo je wil, heeft als doel de aarde te overheersen door selectief met bepaalde ‘familieleden’ te trouwen en daar de sterkste kinderen van te houden en een deel van de familie te maken. Zij zien zichzelf als superieur tegenover de gewone mens en willen dus de rest uitroeien en zelf de aarde claimen. Dit zou je in the real world kunnen zien als de elite waar we het wel eens over hebben, de constructeurs van de nieuwe wereld orde, die er openlijk voor uit komen dat we met teveel zijn en dat wij zwakkelingen zijn die de aarde verpesten…

Ik weet het niet, maar als je het mij vraagt had de ontwikkelaar van de serie, James Cameron, een vooruitziende blik die wel erg veel overeenkomsten heeft met de wereld van vandaag de dag. Ik heb hier een aantal voorbeelden genoemd maar als je de serie kijkt dan zul je nog veel meer opvallende zaken terug zien die TOEN als Science Fiction beschouwd werden, en nu verdacht echt lijken. Oh, en ja, het is wel een hele toffe serie om gewoon eens te kijken, al was het alleen maar voor de hoofdrol speelster ;)

2 reacties tot nu toe

Gefeliciteerd maat met deze bevalling. Het heeft even geduurd, maar je mag trots zijn op dit artikel ;)

Yoni
21 jan 2010 om 19:27

Haha, thanks! Heeft idd een tijdje geduurd maar ach… dat mag de pret niet drukken.

LeondB
22 jan 2010 om 00:14

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie