Jemen, weer een nieuwe oorlog?

Het is eerste kerstdag en een 23 jarige Nigeriaan probeert een bom die in zijn onderbroek verstopt zit tot ontploffing te brengen. Een van de passagiers duikt boven op hem en voorkomt zo dat het vliegtuig de lucht in gaat, figuurlijk gesproken dan.

Hoe meer informatie er naar buiten komt hoe meer duidelijk wordt over het hoe en waarom. Vrij snel komt het naar buiten dat deze man getraind is door Al-Qaida in Jemen. We zullen een dezer dagen een uitgebreider artikel schrijven over de details en eigenaardigheden die er rondom deze gebeurtenis liggen. Waar ik het even over wil hebben is de mogelijkheid dat deze ‘aanslag’ gebruikt gaat worden om weer een land binnen te vallen/te bombarderen. En dat land is Jemen, een van de armste landen met een leger van niks en een instabiele regering. Op 18-12-09 heeft de VS al een raketaanval gedaan op een al-qaida kamp ten noorden van de hoofdstad Sanaa, en nog een op een locatie waar volgens personen binnen de overheid een ”Zekere aanslag op een Amerikaans doel” gepland werd. Een Senator, meneer Joe Lieberman heeft al gezegd dat als er niet snel actief gehandeld word dat Jemen de oorlog van morgen zal zijn. Na de beschuldigingen aan het adres van Iran, ze willen een kernbom bouwen, zoeken ze nu weer ruzie met een land in het Midden-Oosten en de eerste bommen zijn al gevallen. Wij geloven helemaal niets van die neppe oorlog tegen de terreur en hopen dat de mannen en vrouwen van de Amerikaanse troepen in gaan zien dat ze gebruikt worden, en massaal nee zeggen tegen deze zinloze conflicten. Deze mensen worden gebruikt om de agenda van een stel machtswellustelingen uit te voeren die geen moer om het leven van hun soldaten geven. En er bestaat een reële kans dat het opnieuw op oorlog uit gaat draaien, aangezien het witte huis al bezig is om potentiële doelen uit te zoeken voor een vergeldingsaanval na de aanslag op eerste kerstdag.

Ok, even hypothetisch: Er komt een inval in Jemen en na een paar weken zijn de ‘terroristen’ het land uit geveegd en is er weer vrede op aarde, wat dan? Gaan ze dan ook weer weg en laten ze de lokale regering dan weer de touwtjes in handen nemen?  Een jaar later gebeurt er dit,  iemand met een rotje in zijn baard heeft geprobeerd een vliegtuig op te blazen maar gelukkig was er een rappe kapper aan boord die snel gehandeld heeft. deze terrorist komt uit, uh,  Ivoorkust en hij werkte voor Al-Qaida, want daar stikt het van in Ivoorkust. drie keer raden wat er gaat gebeuren…

Even zonder gekheid, de reden zou wel eens de geografische ligging van het land kunnen zijn. zelf heeft het weinig natuurlijke rijkdommen maar het ligt naast Saoedi- Arabië wat de grootste olie-exporteur ter wereld is en de rode zee van waaruit het Suezkanaal makkelijk te controleren is. Het heeft volgens mij heel weinig met terreur te maken maar meer met controle en de Amerikanen worden weer eens gebruikt om dat klusje te klaren. Dus weer een nieuwe oorlog in Jemen? Ik ben bang van wel.

2 reacties tot nu toe

[...] nieuwe landen die ze nu binnen kunnen vallen, maar ook hier wil ik niet uitgebreid op ingaan, want deze moeite heeft mijn gewaardeerde collega al [...]

[...] ze natuurlijk nog hoger dan vóór de oorlog tegen terrorisme! En omdat er o.a. weer rustig een oorlog in Jemen aan zit te komen zien we de prijzen weer langzaam stijgen. De olie prijzen zijn inmiddels rond de [...]

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie