Het koningshuis, een geldverslindende poppenkast

Vandaag viel in de kranten en op nujij.nl te lezen dat het Nederlandse koningshuis vreselijk veel geld kost, 39,6 miljoen Euro per jaar om precies te zijn! Yep, het is niet niks en het ergste is nog dat het onze centen zijn die ze met bakken tegelijk toegeworpen krijgen en waarvoor?

Ik weet dat er heel wat mensen zijn die zo hun bedenkingen hebben bij het nut van het koningshuis, daar ben ik er ook één van en nu het economisch wat in het slop zit allemaal, denk ik er steeds vaker over na. Ik vind het namelijk niet te geloven dat een koningshuis van zo een klein land 39,6 miljoen moet kosten. In een land als Spanje, Zweden of Noorwegen zijn de  kosten beduidend minder en deze zijn toch stukken groter dan Nederland. Voor ik het vergeet, de kosten vallen nog VEEL HOGER uit als ook de onderhoudskosten van hun bezittingen meegeteld worden. Wist je trouwens dat die lui in veel gevallen een vrijstelling hebben waardoor ze veel belastingen niet hoeven te betalen? Echt waar, iedereen moet in deze tijd de riem aantrekken om het hoofd boven water te houden, maar de Oranjes, die hoeven geen inkomstenbelasting, vermogensbelasting, wegenbelasting en successiebelastingen te betalen. Ja dat lees je goed, ze krijgen per maand miljoenen aan belastingcenten op hun rekeningen gestort maar de belastingdienst stuurt ze geen blauwe enveloppe, hebben zei even geluk (mijn nekharen gaan altijd overeind staan bij het zien van dat onding zodra hij in de bus ligt). Wat mij verder tegen staat is de verkwisting van ons belastinggeld dat op gaat aan snoepreisjes, vakantiehuizen en onderhoud aan de weet-ik-hoeveel huizen en voertuigen. En dan zit Beatrix ons even zonder te knipperen te vertellen dat we aardiger, begripvoller en behulpzamer moeten zijn naar onze medemensch in haar nieuwjaarstoespraak. Lekker makkelijk vanuit haar ivoren toren. Als ze echt zo begaan was met ons dat had ze zelf op moeten staan en moeten zeggen dat ze uit solidariteit genoegen zou nemen met minder, maar dat is waarschijnlijk wishful thinking. Ze gaan gewoon door alsof er nooit iets gebeurt is terwijl overal om ons heen mensen financieel in de knel komen en verstrikt raken in een web van bureaucratie en bemoeienis.

Maar wat is nou echt de meerwaarde van een koningshuis/koningin? Er zijn wel redenen, maar ik zie ze niet als een meerwaarde voor Nederland. Volgens de website van het koningshuis heeft de koningin een soort ‘uithangbord’ functie, ze is aanwezig bij plechtigheden, openingen en gaat op, of ontvangt staatsbezoeken. Als je het mij vraagt kun je ook gewoon net zo goed een afgevaardigde van het kabinet sturen ofzo, maar geen dik gesponsorde koningin. Ik denk dat in deze tijden een koningshuis zwaar achterhaald is en alleen maar in stand wordt gehouden omdat dat altijd al zo was. Of natuurlijk het feit (en dat lijkt me logischer) dat Bea een ere lid van de Bilderberggroep is die veel invloed heeft op de wereldpolitiek, en haar dus een waardevol persoon maakt om in de gelederen te hebben. Als ze het koningshuis nou op zouden doeken dan blijft er een hoop geld over voor zaken die echt belangrijk zijn. Zoals de mensen die in de zorg werken, die hebben het veel zwaarder dan Bea en verdienen nog niet eens een schijntje van wat zei in de schoot geworpen krijgt. Maar het is ook een kwestie van gunnen (of was het prioriteiten stellen?) Verder is Beatrix nauw betrokken bij de Shell, die naast het oplichten van de automobilist door de belachelijk hoge benzineprijzen, ook een vernietigende werking heeft op milieu en leefgebieden van bevolkingen overal op de wereld en zelfs moord niet schuwen. Daar hoor je ook nooit iemand over maar het siert haar niet, aangezien ze zo dicht bij de bevolking staat en ons de les leest hoe je lief voor elkaar moet zijn. Dan hebben we nog Bernhard die lid van de SS, en mede oprichter van de Bilderberg groep was en een coup wilde plegen in Indonesië om zichzelf daar tot onderkoning te laten kronen. Ook Wim Lex vind ik maar een vreemde… als persoon, maar ook omdat hij wereldvreemd is of zich zo voordoet, zie zijn laatste prestige projectje in de vorm van een dikke vakantievilla in een arm Afrikaans land waar ze de lokale bevolking links lieten liggen voor eigen gewin. Gelukkig is dat plan niet doorgegaan maar de reden om te kappen is lachwekkend; ”omdat ze niet willen dat het project lijdt onder alle negatieve publiciteit”. Ze maken zich zorgen over de negatieve publiciteit?? Wat dacht je van de beloftes die de lokale bevolking toegezegd waren en gebakken lucht bleken te zijn? Maar geen zorgen, hij bouwt nu een stulpje in Argentinië (van eerlijk verkregen belastinggeld) waar ze zich terug kunnen trekken zodat ze privacy hebben, waar wij overigens niet over moeten zeuren want het is toch niet belangrijk, maar Maxima en Wim Lex hebben er wel recht op. Mooi toch, het zijn soms net mensen die Oranjes…

Maar ach, wat zou het. Als het weer 30 april is dan staan er weer drommen mensen met oranje vlaggetjes te zwaaien naar een gouden koets met daarin een grote bewegende hoed. En als je dan met je vlaggetje staat te wapperen, vergeet dan niet, ze zijn dol op ons. Echt waar!

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie