Help mee en stort niets op Giro 555

Geld geven is de easy way out! Tegenwoordig storten de meeste mensen geld voor liefdadigheidsfondsen, medisch onderzoek of hulp, niet zozeer omdat ze volledig achter de instantie staan, maar meer omdat ze een sociale plicht voelen. Want als je niet stort dan laat je die mensen aan hun lot over en dan zou je je wel eens schuldig kunnen gaan voelen. Niemand neemt ook nog de moeite om eens te kijken wat er nou eigenlijk met je geld wordt gedaan en of dit nu wel zo goed besteed wordt. Zo hoor ik mijn ouders wel eens zeggen: “Kijk, ze zeggen op het nieuws dat er beter gecontroleerd zal worden wat er met ons geld gebeurd.” En dit is dan voldoende voor hen, terwijl ze compleet negeren dat dit betekent dat er voorheen dus niet goed met het geld om werd gegaan. Mensen geven geld, zodat ze in ieder geval het gevoel hebben dat ze wat hebben gedaan, ongeacht of dit nu werkelijk zo is of niet!

Maar laten we nu eens echt kijken wat er met dit geld van bijvoorbeeld Giro 555 gedaan is in de afgelopen 10 jaar. We weten dat Nederland voor de tsunami-ramp van 2004 ruim 500 miljoen heeft geschonken. Volgens de Volkskrant in 2008 was dit 300 miljoen van de overheid en 200 miljoen van ruim 67 hulporganisaties, Echter is dit natuurlijk een misvatting, want als mijn geheugen mij niet in de steek laat dan bestond die 300 miljoen uit 150 miljoen van de hardwerkende Nederlanders, waaronder individuen, maar ook bedrijven. En laten we ook niet vergeten dat de overheid die het bedrag verdubbelde met 150 miljoen, dit gedaan heeft met onze belastingcenten. Dus in feite betaalden wij die volledige 300 miljoen.

Maar waar het echt om gaat is waar is dit geld nu aan besteed? Een kleine google search laat zien dat op vele fronten het geld nooit is aangekomen. Als kranten kopen met “Bestemming tsunami-geld vaag” – De Pers en “Unicef Nederland kan tsunami-geld niet verantwoorden “- Trouw, dan kun je er al bijna vanuit gaan dat het ernstiger is dan dit en dat vrijwel niets van het geld is aangekomen. En dit is niet alleen omdat ik het zeg, nee, het stond zelfs in de krant. Ik heb zelfs rapporten gelezen waarin stond dat minder dan 10% was besteed aan daadwerkelijke heropbouw. Dit is gewoon te triest voor woorden, en wij maar denken dat we goed bezig zijn.

Nog een voorbeeld is de huidige ramp in Haïti. Het dodental blijft daar oplopen en iedereen hier heeft zijn geld al gegeven. Met een beetje gelijk kreeg je Bos of Balkenende aan de telefoon terwijl je stortte en dan had je er zelf ook nog wat aan. 80 miljoen dit keer het lijkt wel alsof Nederland toch minder vertrouwen heeft in de fondsen, of komt het gewoon omdat er rond de tsunami meer reclame werd gemaakt. Ik had toch het idee dat er genoeg geschreeuwd werd rondom dit hele gebeuren. In het filmpje uit de vorige link zegt Bush (is ingehuurd om Haïti te helpen) zelfs: “Sommige mensen willen goederen sturen, dat moet je niet doen, geef ons je geld!” Het maakt ook niet uit eigenlijk, het gaat erom wat er met dit geld gedaan wordt. En dat is ook nog niet veel. Het geld komt niet op de juiste plaatsen en als het er is dan weten ze niet waar ze het aan uit moeten geven. Alle organisaties hebben zoveel kunnen leren van de 2004 tsunami en orkaan Katrina en het gaat nog steeds mis? Dit zaakje stinkt. En alle verslagen waarin gemeld wordt dat er voedsel wordt uitgedeeld waar geld voor gevraagd wordt, maakt dit helemaal tot een lachertje. Daarnaast pakken Amerika en de hulporganisatie dit  ook aan om hun beleid  in te voeren, waaronder valt dat ze het belangrijker vinden dat er anticonceptie bij de mensen komt dan voedsel.

Je gaat je hierdoor toch afvragen of er niet meer achter zit. Het is wel erg gemakkelijk weer zo, heeft HAARP er misschien iets mee te maken? Maar goed, de laatste tijd word het gegeven geld dus niet zo goed besteed. Misschien is het dan ook maar gewoon verstandig om dit geld in de zak te houden. De crisis is nog lang niet voorbij, de harde klap moet nog komen en dan is het soms maar beter dat je een extra centje achter de hand hebt.

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie