Voetbal is voor verliezers

Mijn collega heeft eerder al een verhaal neergezet over de geneugten op je televisie set en hoe heerlijk verslavend deze kunnen zijn. Echter miste hij nog een onderdeel wat bij mij vanaf de geboorte al tegen het hart heeft gestaan, Sport! Je moet niet denken dat ik tegen sport ben, zelf sport ik minstens 3 keer in de week, maar het staren naar sporters dat is een ander verhaal. In Nederland genieten wij ook van onze sport en niet zo’n klein beetje ook. Tijdens het WK, EK, talloze cups, Grand Prixs, Elf Steden Tochten en Olympische spelen staan de Nederlandse televisies vastgelijmd op de bijbehorende zenders.

Onder de Nederlanders bevinden zich letterlijk meer dan 10 miljoen potentiële voetbalcoaches en managers. Rond de voetbal weet iedereen het altijd beter en veel van hen zijn beter bekend met transfers en nieuwe aanwinsten dan de kerels die er tonnen betaald voor krijgen. En misschien zitten er zelfs wel goede nieuwe coaches tussen, als ze ten minste eens met die luie kont van de bank af zouden komen. Het stereotype, dikke ongeschoren man op de bank met bier en chips, bestaat echt hè en er zijn er meer dan je denkt? Schreeuwen naar het televisie scherm tegen overbetaalde atleten, waarvan je vrij zeker kan zijn dat ze het niet zullen horen. Longen die letterlijk het lijf worden uitgeschreeuwd bij een doelpunt. Dit gaat toch echt te ver of niet? Verder hebben we dan nog hooligans die het leuk vinden om soldaatjes te spelen voor deze overbetaalde atleten. Daar moeten verder ook geen worden aan vuil gemaakt worden, het is soms alleen zo triest.

Waar komt dit nu eigenlijk vandaan en wat is het complot hierachter. Het eerste wat je je moet realiseren is dat er een reden moet zijn dat 80% van de westerse bevolking verslaafd op de bang hangt en staart naar mensen die wel actief zijn. Dit gedrag heeft zijn oorsprongen vele eeuwen geleden. Om precies te zijn kwam dit bij de Romeinen vandaan. Zij brachten het bekijken van sporters aan het licht. Eerst hadden zij het Colosseum en later het Circus Maximus, die maar liefst 250.000 mensen kon laten kijken. Al vrij snel werd het een politiek spel om de bevolking tevreden te houden door ze meer spelen te geven en door deze beter en groter te maken. Dit spreidde jammer genoeg ook naar de Grieken, de door geschiedenis omgedoopte grondleggers van de sport. Toeschouwers waren er in dat land vrijwel niet en archeologie wijst uit dat bijna alle Griekse mannen aan sport deden. Zo zei een niet zo bekende Griekse filosoof: “Wat een schande is het voor een man om oud te worden zonder ooit het wonder te zien van waar zijn lichaam toe in staat is.” – Socrates. Helaas konden de Grieken, de Romeinen niet buiten houden en kwamen ook de eerste hooligans naar Griekenland. Het complot is dan ook niet heel ingewikkeld. Of het nu de elite is of de politici, men is bezig om het volk af te leiden van de echt belangrijke zaken met behulp van sport. En met name het kijken naar sport want eerlijk is eerlijk, ALLEEN kijken naar sport is echt voor losers. En als je je voelt als een loser dan zal je ook nooit iets bereiken. Laat dit nu precies gedachtegang zijn waar zij jou in willen hebben.

Tot op de dag van vandaag kennen wij de rituelen die zich afspelen rond het toeschouwen van sport. Alleen is alles zoveel makkelijker geworden nu we het middels de plaatjesdoos onze huiskamer binnen kunnen krijgen. Het doet mij letterlijk pijn als ik zie hoe vrienden, familie en collega’s wegkwijnen op hun banken en uren kunnen praten over atleten en hun prestaties, alsof dit echt belangrijk is. Onlangs kwam onze goed vriend Mark Dice met het briljante verzoek om de Amerikaanse Super Bowl dit jaar te boycotten en gewoon eens een boek te lezen of om naar buiten te gaan en zelf wat actiefs te doen. Ik wil bij deze alle Nederlanders verzoeken dit ook te doen in plaats van uren te kijken hoe een paar WEL actieve atleten van een berg af glijden bij de Olympische spelen. Dus lees een boek,  kijk een goede documentaire, of ga sporten. En als je geen zin hebt om veel geld te betalen voor een sportschool, misschien moet je dan eens aankloppen bij de buurman en vragen of hij zin heeft om ‘s avonds of in het weekend even een balletje te trappen op het grasveldje.

5 reacties tot nu toe

Tja….ben ik zo’n collega van je?
Zelf ben ik gek op sport kijken, is het geen tennis(van de dames dan he) dan wel naar een geweldige partij voetbal, of met mijn bijna compleet gekweekte bierbuik op de bank of naar het stadion om het live te volgen.
Ben het dan natuurlijk ook niet eens dat wanneer je sport kijkt omdat je zelf niet sport, je dan een loser zou zijn.
Dat vind ik net zo’n vergelijking om blogs te lezen omdat je zelf niks zinnigs te zeggen hebt.
Lekker een partij voetbal kijken is lekker ontspannend(net als een boek dat kan zijn) geef mij maar een goed voetbalboek :)
Dus Yonic, bij deze nodig ik jou uit om tijdens het WK een lekker biertje te gaan drinken en te genieten van het voetbal en alles wat daarbij komt kijken!

Rob
07 apr 2010 om 13:47

Ha die Rob,

Het is niet zozeer dat je een loser bent als je sport kijkt. Maar er zijn gewoon mensen die veel te erg en te serieus op gaan in het kijken naar een sport. Mensen zijn alleen maar bezig met ontspanning, omdat ze door de maatschappij fulltime slaven gemaakt zijn om hun schulden af te betalen. Ze werken zo hard dat ieder stukje tv kijken gezien wordt als ontspanning. Het is goed voor mensen als ze eens meer kijken naar de dingen die om hen heen gebeuren, dan dat ze kijken naar een stel zwetende kerels op een grasveld.

Er zitten wel degelijk losers tussen, maar natuurlijk niet iedereen ;)

YoniC
07 apr 2010 om 14:07

Hey Yonic, kijk eens om je heen (hoe bedoel je zwetende mannen:)
Wat jij hebt, heb ik met computers ook een beetje..mensen die de godganse dag op het werk achter de pc zitten en dan s’avonds en in het weekend ook nog eens.

Rob
08 apr 2010 om 08:01

Inderdaad daar heb je ook gelijk in rob. Daarom vertel ik mensen ook door veel blogs heen dat ze wat meer naar buiten moeten. Ga een potje voetbal doen met de buurmannen, maakt niet uit hoe oud je bent.
Ga eens serieus praten met andere over de dingen die je om je heen ziet gebeuren en de dingen die je dwars zitten ipv de werkvloer klachten die vaak een hoofdrol spelen in het leven van de werkende Nederlander.

Mensen zijn te veel spectatoren geworden van het leven in plaats van dat ze echt deelnemen. Er zijn nog maar enkele actiegroepen en deze worden vaak uitgekafferd voor malloten of hippies. Het is gewoon jammer om te zien hoe de maatschappij negatief veranderd.

YoniC
08 apr 2010 om 08:12

Zo maar even een balletje trappen dan??

Rob
10 jun 2010 om 14:34

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie