Don’t tase me (B)ro-BOT!

De ontwikkelingen in technologie land gaan hard, heel hard. Nou hoeft dat niet altijd een slecht ding te zijn natuurlijk. Ik bedoel, hoe handig is het om een laptop te hebben waarmee je overal even wireless inlogt om je mail te checken, of dat navigatiesysteem die je zonder frustratie op onbekend terrein voor de deur van het ingevoerde adres afzet, of die Senseo machine die een lekker bakkie troost voor je fabriceert? Ja, de technologie staat voor niets, beste mensen…

Ok, dat waren een paar voorbeelden van technologische uitvindingen die je het leven gemakkelijker en aangenamer maken, maar er zijn er ook een aantal onderweg, en ook al operationeel, die het tegenovergestelde doen. Ze zullen je het leven zuur gaan maken! Ik heb het over de zogenaamde UAV’s (Unmanned Arial Vehicles) en drone’s die steeds populairder worden bij de de heersende machten. We kennen allemaal de Predator drone wel die door het Amerikaanse leger ingezet wordt in de oorlogen in Irak en Afghanistan, maar ook hebben ze aanvallen uitgevoerd in Pakistan en andere landen. In den beginne was de predator alleen maar een observatie middel, er werden wat sensoren en High-Res camera’s aan gemonteerd en een leunstoel-piloot aan de andere kant van de wereld bestuurde de Predator terwijl hij een konvooi terroristen schaduwde. Maar een nadeel was dat, als het doel gevonden was, de Predator afhaakte en de coördinaten naar bijvoorbeeld een F-18 stuurde die er dan op zijn beurt een salvootje Hellfire raketten op af schoot. Dat duurde dus te lang, soms waren de slechteriken al gevlogen en was de kans verkeken. Daar hebben ze dus wat op gevonden, ze hebben de nieuwere versie van de Predator uitgerust met zijn eigen arsenaal aan wapentuig en kan dus zelf vuren en het doel uitschakelen zonder op back-up te hoeven wachten. Dit was even een uitstapje ter verduidelijking van waar ik naar toe wil met dit artikel..

Op Wired.co.uk staat een artikel dat gaat over plannen om meer en meer onbemande/surveillance drone’s in te gaan zetten in de strijd tegen de criminaliteit en terreur. Vooral Big Brother staat bij uitstek, Engeland, loopt voorop wat betreft deze machines. Binnenkort krijgen de politiekorpsen daar de beschikking over surveillance drones die demonstranten, aso bestuurders en mensen die ‘anti-sociaal’ gedrag vertonen (wat dat inhoud mag je zelf invullen) in de gaten moeten gaan houden/opsporen. Ook in Nederland zijn op kleine schaal al drones gebruikt zoals de Raven, die door defensie in Afghanistan ingezet wordt om verkenningen uit te voeren. Op oudjaarsnacht werd hij ingezet om groepen feestvierende mensen in Noord- Brabant in de gaten te houden. Maar met alleen een camera is de kous nog niet af,  diverse bedrijven die deze drones maken zijn al druk doende om ze uit te rusten met bijvoorbeeld, stroboscoop lichten. Deze lampen kunnen een verdachte die op de vlucht geslagen is zodanig in de war brengen dat wegrennen bijna onmogelijk is. Een andere toevoeging kan een LRAD zijn. Dit is een soort schotel die een gerichte straal van geluid op een persoon, of personen af kan vuren en de frequentie is zodanig dat je niet weet hoe snel je weg moet wezen. Een nadeeltje  is dat het flinke gehoorbeschadigingen toe kan brengen… Tijdens de G20 top in Pittsburgh hebben ze voor het eerst een mobiel LRAD kanon ingezet tegen groepen vreedzame demonstranten. Zie hier een filmpje. Nog een smakelijke toevoeging kan een wapen zijn, zoals een mitrailleur of een geweer dat grote rubberen kogels op je afvuurt. Een Frans bedrijf genaamd Idrone SMP Technologies heeft plannen om een taser op een kleine hover drone te monteren, zie hier een filmpje van de drone.

Nou, en dan hebben ze dadelijk al die zwevende blikken in de lucht hangen, wat zal er dan gaan gebeuren? In het begin zal het nog mondjesmaat ingezet gaan worden, want je moet er wel aan wennen dat ze door je straat en boven je huis zweven. Dat ze erbij vertellen dat het niet voor jou is, maar voor criminelen en mensen die kwaad in de zin hebben zal alleen maar helpen om je eraan gewend te laten raken. Dan zul je steeds vaker in de krant lezen dat ze een asociale bestuurder of een tasjes dief opgepakt hebben met behulp van hun high-tech speeltjes, maar als ze echt resultaten willen boeken dan zullen ze iedereen voortaan met een hele vloot aan die dingen in de gaten moeten houden. Dat ze dan af en toe door een open slaapkamer raam naar binnen gluren, of met infrarood sensoren je huis in kijken heb je dan maar te pikken. Maak je maar geen zorgen beste, brave burgers! Wij waken over u! Dan zijn er mensen die bij zichzelf na gaan denken dat schreeuwende CCTV camera’s op straat eigenlijk niet zo een veilig gevoel geven, maar eerder een beklemmend en ongemakkelijk gevoel. Ook het willekeurig afluisteren van telefoongesprekken, het lezen van je E-mailtjes, het archiveren van je creditcard gebruik en het opslaan van je reis gegevens via je nieuwe OV chip kaart lijkt ze toch niet meer zo een goed idee aangezien mensen in een vrije westerse samenleving een recht op privacy hebben! Dus besluiten ze gebruik te maken van hun recht om te demonstreren, tegen de inbreuk die de overheid op de privacy maakt, en terwijl ze op een groot plein staan met zijn allen vliegen er een aantal drones boven hun hoofden. De demonstranten zijn terecht boos op de overheid die willens en wetens inbreuk maakt op hun privacy, onder het mom van veiligheid. Een drone, uitgerust met een camera legt de gezichten van de massa vast, en de leunstoel piloot ziet op zijn schermpje kwade gezichten en borden met teksten als ‘Wij hebben recht op privacy!’ en ‘Lees de grondwet eens! dictators!’. Dat de massa wel op de aangewezen plaats blijft staan en totaal niet gewelddadig zijn maakt hem niet uit dus roept hij zijn maatjes erbij. Dan komen er meer drones maar deze zijn uitgerust met tasers… Een paar demonstranten kijken omhoog en zien kleine zwarte drones boven hun hoofden zweven, ze beginnen te schreeuwen ”Privacy is geen misdrijf!”. De leunstoel piloot is het zat met deze schreeuwende meute, hij legt zijn duim op de rode vuurknop, mikt en vuurt. De taser schiet door de lucht en raakt de demonstrant die stuiptrekkend op de grond terecht komt waarna hij afgevoerd wordt door in het zwart geklede agenten in een zwart busje…

Dus zo zie je maar weer, technologie is niet altijd even fraai als het tegen je gebruikt kan worden.

2 reacties tot nu toe

Apart stuk, vooral het laatste deel, maar op een of andere manier ook wel beangstigend. Stel dat ze het echt zo gaan doen…. Brrrrr! Bedankt voor de info en de links naar de filmpjes, dan zie je wat er al mogelijk is en zeker niet meer tot sci/fi gerekend mag worden.

Peace, OUT!

Eyes only
15 apr 2010 om 01:37

Het is al een lange tijd stil rond jullie site.
waarom hoor ik al bijna niets meer van jullie?

A.U.B reageer..

bob
06 jan 2011 om 03:03

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie