Het gevaar van Big Brother

RFID chips, camera’s uitgerust met gezichtsherkenningsoftware, vingerafdrukken, onwettige telefoontaps, DNA en steeds meer instanties, zowel overheid als particulier die hun databases koppelen. Het lijkt allemaal vrij onschuldig en alleen maar gericht op serviceverlening, opsporing, bescherming tegen criminaliteit en terrorisme. Tot zover geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, maar niets is minder waar.

Dit alles heeft wel een vlucht genomen na de aanslagen van 9/11 in New York, neem de beveiligingsmaatregelen op vliegvelden als voorbeeld. Aangezien de kapers uiteraard via het vliegveld zomaar aan boord konden wandelen met stanleymessen zijn er talloze extra maatregelen genomen om dat te kunnen voorkomen. Nu zijn ze op de Amerikaanse en Engelse vliegvelden wel het strengst van allemaal, maar het lijkt zijn doel voorbij te schieten. Aan de ene kant wil men zich beschermen tegen de terroristen en aan de andere kant heeft het wel een enorme invloed op de privacy van de mensen. Waar ligt de grens? Zie dit voorbeeld op FOXnews.com hoe ver ze gaan met deze gekheid.

Hoewel het ”beschermen tegen de terroristen” bij mij een vreemd gevoel in de onderbuik opwekt. Na ons onderzoek in de zaak van de aanslagen op het WTC, weigeren wij blind aan te nemen dat het de terroristen zijn die ons bedreigen. Het wijst er veel meer op dat het de overheden zijn waar we echt bang van moeten worden! Al deze maatregelen zijn er om de gewone burger te bespioneren, te intimideren en een gevoel van nederigheid in te prenten.

Wat gebeurt er zoal?

Om het wat dichter bij huis te houden, in 2006 kregen ook alle Nederlanders een zogenaamd biometrisch paspoort. Waarop een aantal persoonlijke gegevens op een RFID-chip (Radio Frequency Identification) opgeslagen worden. Allemaal leuk en aardig, maar het is bewezen dat de gegevens heel gemakkelijk van de chip op een lege RFID chip gekopieerd kunnen worden. Dus identiteit diefstal ligt altijd op de loer. Op 28 juni 2009 gaan ook de paspoorten voorzien worden van 2 digitale vingerafdrukken. Zie hier en scroll naar beneden op de pagina. De vingerafdrukken moeten het moeilijker maken om het paspoort te vervalsen, althans dat wordt als dé reden opgegeven. Maar ook voor de opsporing van misdadigers is het wel handig. Stel je voor wat een enorme grote database ze dan ineens hebben waar ze in kunnen gaan spitten. Oh ja, nu is het nog zo dat vingerafdrukken worden afgenomen door personeel van politie/justitie die daar bevoegd en beëdigd voor zijn. Nu komt daar blijkbaar verandering in, iedereen is verdachte! Fijne gedachte hé? In discussies waar ik dat soms aandraag krijg ik dan ook vaak te horen ”Ik heb toch niets te verbergen? Mijn afdrukken kunnen ze krijgen.” Wat een logische reactie is. Ik zie dat wel iets anders, als ik niets te verbergen heb hoeven ze me ook niet in de gaten te houden, of tegen mijn wil in een database proppen. Als ik me aan de wet houd, heb ik ook het recht om met rust gelaten te worden. Wat nog meer in de pijplijn zit is een iris scan. Ook deze gegevens worden op de chip opgeslagen. Dat dit in Nederland gaat gebeuren heeft voor een groot deel wel te maken met druk vanuit de VS. Hieronder staat een quote uit een artikel in de Volkskrant dat o.a. de gezichtsherkenningcamera’s op vliegvelden onder de loep neemt. Voor het volledige artikel klik hier.

”Het grote voordeel van automatische gezichtsherkenning is dat er, in tegenstelling tot irisscans, geen medewerking van de reiziger voor nodig is. Camera’s kunnen personen ongevraagd observeren, en een gezicht vervolgens vergelijken met opgeslagen gezichten in een database. Niet alleen bij de grenscontrole, maar ook op straat. In de VS zal die database er waarschijnlijk komen. Het ministerie laat weten dat dat zeker de bedoeling is.”

Toch wel apart dat hier zo even tussen neus en lippen door wordt gemeld dat irisscans wel lastig zijn, aangezien je daar toestemming voor nodig hebt. Dat je zo bekeken wordt zonder dat je er erg in hebt. Daar mogen we dan die nieuwe ‘gevangenisfoto’ op het paspoort voor bedanken. Lekker gemakkelijk voor de computer om je uit de database te plukken en je hele hebben en houwen uit te spugen voor iedereen die toegang tot die informatie heeft.

Voor mensen die graag nog wat meer informatie willen raad ik aan om dit eens door te lezen. Het is een studie van het ‘Rathenau instituut’ dat de bemoeienissen van de overheid en vermindering van de privacy onderzocht heeft. Klik hier (in HTML formaat).

Camera toezicht is eigenlijk ook wel iets waar iedereen al aan gewend lijkt te zijn. Vooral in grote steden hangen er nogal wat en het worden er steeds meer. Tuurlijk is het voor onze veiligheid. Zolang we dat lekker met zijn allen blijven geloven zijn ze meer dan tevreden daar in Den Haag. In bovenstaande link heb je kunnen lezen dat steeds meer gemeentes hun toezicht uit willen breiden en dat bewoners steeds minder bezwaar tegen de camera’s hebben. Persoonlijk vind ik dat verontrustend omdat het wel een inbreuk op je privacy is. En de resultaten in de stad met de meeste camera’s ter wereld zijn zwaar teleurstellend (daarover verderop meer), wat uiteraard niet in het nieuws vermeldt wordt. Dus gaan de mensen er blind vanuit dat het wel goed komt. Terwijl ze hun zuurverdiende belastinggeld in een bodemloze put storten en hun privacy als slagroom op de taart erbij kado doen…

Maar helpen ze nou echt om een hoop extra misdrijven op te lossen? Het antwoord op die vraag ligt in Engeland. In Londen hangen zo’n 10.000 camera’s! En volgens deze berichten hier en hier is ondanks de camera’s, 80% van de misdrijven onopgelost. Even een kleine aanvulling, dit geintje heeft de inwoners van Londen zo’n 200 miljoen Pond (250 miljoen euro) gekost. Zonde van al die belastingcenten. Heeft de Engelse politiek soms van Bos geleerd hoe je op je centen moet zitten om vervolgens aan nutteloze dingen uit te geven?

Schapen, luister naar jullie leider!Het verruimen van afluister mogelijkheden word sinds kort ook toegepast. Dit geeft justitie en politie nog meer mogelijkheden. Eerst mocht er alleen afgetapt worden als het om een zwaar misdrijf ging, nu is het de bedoeling dat het al bij veel kleinere vergrijpen mag. Waar het dus in onze beleving op neer gaat komen, is dat ze gaan aftappen OM het aftappen. Dus een hoop gegevens die nooit gebruikt gaan worden en helemaal niet voor hen van toepassing zijn worden wel opgeslagen. Handig voor later…? Ze willen ook gaan kijken hoe ver ze kunnen gaan met het ‘jammen’ of storen van gsm’s om criminele contacten te bemoeilijken. Als dit er ook door komt dan zou het wel eens kunnen gaan gebeuren dat ze het tegen de gewone burger gaan gebruiken. Zie dit verhaal geschreven door mijn collega, daarin worden palen op straat geplaatst die al het gsm verkeer storen, omdat mensen zich in een zogenaamde ‘stiltezone’ bevinden. Hoor ik iemand NS (stilte coupé’s) roepen? Dit klinkt misschien een beetje paranoia, maar kijk zelf maar eens wat dit soort maatregelen o.a. in Amerika al teweeg heeft gebracht. Zie dit artikel. Het gebeurt gewoon echt!

Tot slot

Laat het bovenstaande gewoon even op je in werken en vorm je eigen mening. Zoals wij het zien zijn er wel genoeg regeltjes waar we ons al aan moeten houden. Genoeg is genoeg. Hieronder nog wat links naar wat interessante filmpjes.

RFID Wat doet RFID?

CCTV (camera toezicht op straat)

CCTV2 Nog meer camera’s

Freedom to facism Docu van  Aaron Russo o.a. over Big Brother praktijken in Amerika.

Aaron Russo / Nicholas Rockafeller Geheim achter RFID chips

1 reactie tot nu toe

[...] Links Nov 03 EPD, Big Brother waakt over je gezondheid Door leondbReactie toevoegenBig Brother, Binnenland Net als jullie heb ik deze week een brief/folder ontvangen van het ministerie van volksgezondheid, waarin ze trots aankondigen dat het elektronisch patiëntendossier geïmplementeerd gaat worden. Nu liggen de dossiers nog opgeslagen in een centraal punt in Groningen, maar om te zorgen dat heel zorgverlenend Nederland je gegevens in kunnen zien worden ze in een database gemikt waar ze allemaal in kunnen spitten. Weer een nieuwe database dus waarin allerlei overheids en particuliere instanties met je privacy aan de haal kunnen gaan. Iets waar we al een tijd voor waarschuwen… [...]

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie