Big Brother weet alles

In de Britse Telegraph stond het volgende artikel. Een dappere journalist, waar er overigens nog weinig van zijn en zeker hier in Nederland, heeft onderzocht hoe vaak en hoeveel informatie de overheid a.k.a. Big Brother opneemt en bewaart van iedere burger in Groot Brittannië. Deze informatie wordt opgeslagen via verschillende vormen van transactie. Zo wordt informatie opgeslagen wanneer je belt, zowel mobiel als vast. Verder wanneer betaald wordt met creditcards, bankpassen en voordeelkaarten. Daarnaast weten ze via camera’s en je mobiele telefoon precies waar en wanneer je ergens bent. In totaal worden er In Groot Brittannië per week en per persoon gemiddeld 3254 stuks aan persoonlijke informatie bewaard.

In het artikel worden verder nog meer bedragen en getallen genoemd die ik hier vol afschuw zal melden. De telefoonbedrijven geven nu al vrijwillig informatie van iedere klant weg aan 650 publieke instellingen, dus niet eens alleen aan de overheid, nee als de Bart Smit wil weten hoeveel jij belt dan krijgen ze het op een presenteerblaadje. Iedere dag belt de gemiddelde Brit 3 keer en stuurt hij 2 tekstberichten. De informatie hiervan wordt allemaal opgeslagen en niet te vergeten, ze kunnen iedere burger via 3 zendmasten lokaliseren en ook die informatie wordt vrolijk opgeslagen. Vervolgens hebben we het internet. 50 websitebezoekjes en 32 emails maakt de gemiddelde Brit per dag en alle maar dan ook echte alle informatie wordt hiervan opgeslagen. Naam, adres en IP-adres worden allemaal bewaard én werden afgelopen jaar 520.000 keer ter inzage verzocht door de overheidsinstanties. Dit was een toename van 350.000 met het jaar daarvoor. En al deze informatie wordt maar al te graag vrijgegeven door de grootste informatiebank van tegenwoordig “Google”. Zij slaan al jouw activiteiten op en houden dit voor minstens 18 maanden vast. Als je een GMail account hebt, kijk dan maar eens bij deze link voor jouw persoonlijke webgeschiedenis.

Daarnaast worden natuurlijk al je transacties bij banken en winkels geregistreerd en weten de instanties precies wat je eet, consumeert en wanneer. Verder zijn er natuurlijk nog de camera’s die door heel Groot Brittannië hangen. In de bussen hebben ze er 60.000 in de metro’s en ondergrondse netwerken nog eens 5.750. De gehele stad heeft nu meer dan 4.2 miljoen camera’s.

De reden dat ik in dit artikel niet een duidelijk onderscheid maak tussen Britse en Nederlandse burgers is, omdat er in dit geval ook bijna geen verschil is. Ook onze informatie wordt bewaart op het internet en vastgehouden én verkocht aan derden. Ook onze informatie wordt geregistreerd als we wat kopen en als we telefoneren. En bij ons wordt deze informatie steeds langer vastgehouden, omdat de overheid dit graag wil voor eventueel gebruik in rechtszaken. Ja, rechtszaken waar straks onschuldige burgers worden veroordeeld omdat ze toevallig op het juiste moment op het plaats delict waren. En als ik een reden zou moeten verzinnen waarom zoiets zou gebeuren dan zou ik denken aan de agenda om de cijfers van opgeloste delicten even op te krikken. En als je toch twee vliegen in één klap wil slaan, kunnen ze meteen via de media naar buiten brengen dat “het wel werkt” dat opslaan van informatie.

En ook wij in Nederland hebben overal camera’s hangen. De enige reden dat wij niet weten dat het er zoveel zijn is, omdat wij in zo’n zware politiestaat leven dat geen journalist aan deze feiten probeert te knagen. Ze hebben gewoon het lef niet. Waar ze nu al overal in Engeland camera’s langs de snelweg met nummerplaatherkenning hebben, hebben wij dat nu en straks ook.

Er is totaal geen verschil met ons en de Britten. We wonen niet ver van elkaar en de politiestaat die geïmplementeerd is en wordt zijn vrijwel op hetzelfde niveau. Het enige wat wij nog niet hebben zijn de schreeuwende camera’s, maar ik denk dat wij daar zeker niet lang op zullen wachten.

Ik snap heel goed waarom mensen vaak roepen: “Ik moak mei gein sorgen om me preifasie,” simpelweg omdat het er gewoon niet meer is. Alles wordt geregistreerd en niks is meer geheim voor onze overheid. We kunnen nu alleen nog maar vechten om onze privacy terug te krijgen!

2 reacties tot nu toe

Informatief stukje, onze ‘prifasie’ ligt idd ergens onderin een ranzige, donkere greppel! En zoals je al zei, er is werkelijk geen hond die zich er zorgen om maakt…. Wat is er nodig voordat de mensen eens wakker worden en er wat tegen gaan doen. Soms word je er gewoon moedeloos van, de onzin die we maar moeten slikken van de overheid. Een stelletje hypocriete, achterbakse leugenaars zijn het! WAKE UP PEOPLE!!!!!!

eyes only
18 aug 2008 om 14:46

[...] iets waar veel mensen niet eens over na willen denken. (zie deze oude artikelen over privacy. 1,2,3) Ze zetten al hun info net zo makkelijk op het internet en geven het weg aan bedrijven als dat ze [...]

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie