Oorlog dreiging VS/Rusland steeds groter

Het origineel van dit artikel is hier te vinden bij Press.tv. Het is geschreven door Yusuf Fernandez in Madrid.

De confrontatie van Washington met Moskou heeft een nieuw niveau bereikt nu Rusland zijn troepen van het grootste deel van het Georgische grondgebied heeft teruggetrokken die tijdens de oorlog, die door Georgische President Mikheil Saakashvili wordt veroorzaakt, nodig waren. De Russische en Amerikaanse oorlogsschepen staan dreigend tegenover elkaar in de Zwarte Zee vandaag de dag.

Het Amerikaanse schip de Dallas dokte met hulpgoederen bij de Georgische haven van Batumi op 28 Augustus. De rakettorpedojager USS McFaul van de V.S. is ook bij de haven geland. Door Batumi te kiezen, koos de V.S. voor minder kans op conflict dan wanneer ze zouden dokken in Poti, een Georgische haven waar de Russische troepen nog steeds zijn gestationeerd. De V.S. vreesden van horens ook dat de haven Poti vol met mijnen lag.

USS McFaul heeft een serie wapens wapens, waaronder Tomahawk cruiseraketten, die of normale of kernkoppen kunnen dragen. Het heeft ook een verfijnd radarsysteem.

Washington heeft ook het vlaggenschip van de 6de Vloot, het verfijnde bevelschip Mount Whitney, opdracht gegeven om in het gebied te trekken. Deze schepen zijn van Maritieme Groep één van de NAVO, die normaal in het Middellandse Zeegebied werkt.

Rusland zegt dat de USS McFaul nieuwe wapens aan Georgië leverde onder het voorwendsel van hulplevering. „Natuurlijk, brengen zij wapens binnen,” zei de Russische President Dmitri Medvedev in een gesprek met BBC. „Wij proberen het niet te verhinderen.”

“Slagschepen leveren normaal geen hulp. Dit is slagschipdiplomatie en dit maakt de situatie niet stabieler,” zei Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

De Zwarte Zee heeft heel wat spanning gezien aangezien de Russische troepen het Georgische leger versloegen. De Georgische agressie tegen Zuid-Ossetië heeft scherp de nadruk op de strategische waarde van het grondstofrijke gebied, dat de Zwarte Zee omringt, gelegd.

Tijdens de Koude Oorlog, werd verschepen in de Zwarte Zee kleinschalig  uitgevoerd, aangezien het Lagere gebied van de Donau een deel van het Sovjetblok was. Maar met de val van de Muur van Berlijn en het eind van de oorlogen in vroeger Joegoslavië, is de Donau een zeer belangrijke vervoersroute geworden. Nu, kan de Midden-Europese export, vooral van Duitsland, over de rivier worden bedreven richting de Zwarte Zee, wat veel goedkoper is dan het vervoeren over land naar de havens van de Oostzee. De strijd voor controle over de Zwarte Zee is de kernoorzaak van verscheidene conflicten in het verleden geweest, met inbegrip van de Krim en Russo-Turkse Oorlogen in de 19de eeuw en de Verenigde Dardanellen campagne tegen Turkije tijdens Wereldoorlog I.

De controle over de Zwarte Zee is voor de V.S.  essentieel zijn kracht uit te oefenen op het gebied, omdat de Karpatische Bergen in Roemenië en de Rand van de Kaukasus het op land gebaseerde acties tegen Rusland van het zuiden beperken. De Zwarte Zee is daarom de enige weg waardoor een potentiële vijand Rusland op dit gebied kon bedreigen. De moderne wapensystemen zoals onderzeese en vanaf schip gelanceerde cruiseraketten en dragergelanceerde stralen zouden op Russisch grondgebied gericht kunnen worden als de V.S. suprematie over de Zwarte Zee moest bereiken.

De Zwarte Zee is dicht bij de Kaukasus en de Russische olierijke gebieden van Tatarstan en Bashkorostan. Het biedt elke Russische vijand een directe route naar twee Russische energie levenslijnen. De Zwarte Zee heeft ook speciale strategische betekenis voor Rusland; het gebied zou een belangrijk conflictpunt worden in het geval dat er een militaire confrontatie tussen de V.S. en Rusland komt.

De V.S. wil dat de Zwarte Zee onder de controle van de NAVO valt. Een belangrijk deel van de wateren van de Zwarte Zee wordt gecontroleerd door de leden van de NAVO Turkije, Roemenië en Bulgarije. Georgië en de Oekraïne, met hun pro westelijke Presidenten die met hun landen bij deze alliantie willen aansluiten, hebben ook controle over bepaalde delen van het gebied. Rusland heeft een korte kustlijn met de belangrijke haven van Novorossiisk. Nu Rusland echter met Abkazië als onafhankelijke staat werkt, heeft het van een langere Russisch vriendelijke kustlijn en de diepzeehaven van Sukhumi.

Het strategische belang van de Zwarte Zee verklaart waarom Rusland hard reageerde op de verhoogde militaire aanwezigheid van de NAVO. Russische Generaal Anatoly Nogovitsyn, die onlangs heeft beweerd dat 10 oorlogsschepen van de NAVO in de Zwarte Zee lagen met nog acht opkomst, zegt dat internationale overeenkomsten de alliantie verhinderden meer schepen in het gebied te brengen. “Gezien de opbouw van de zeekrachten van de NAVO in de Zwarte Zee, heeft de (Russische) vloot ook de taak op zich genomen om hun activiteiten te controleren,” zei hij.

De schepen van de V.S. in de Zwarte Zee kunnen kernraketten dragen die Russische doelstellingen zo afgelegen als Heilig Petersburg, zo kunnen raken. Nogovitsyn heeft ervoor gewaarschuwd dat de schepen van de V.S. slechts 21 dagen in de Zwarte Zee kunnen blijven, volgens de Overeenkomst van Montreal van 1936, die de passage van oorlogsschepen aan en van de Zwarte Zee regelt. Hij zegt als de oorlogsschepen van de V.S. niet weggaan, zou Turkije verantwoordelijk zijn. “Kan NAVO – die geen gevestigde staat in de Zwarte Zee is – zijn troepen en systemen daar onophoudelijk verhogen? Het blijkt dat het niet kan, ” zegt Nogovitsyn.

Carmen Romero, een woordvoerster van de NAVO, zei dat de alliantie de doorgang in de Zwarte Zee in Juni heeft aangevraagd en beklemtoond dat de schepen minder dan 21 dagen zouden blijven, zoals vereist in de overeenkomst.

Rusland heeft zijn raketkruiser Moskva en twee kleinere schepen naar Sukhumi, de hoofdstad van Abkazië, één van de twee gebieden die door Moskou als onafhankelijkheid zijn erkend. Rusland heeft gereageerd op de – ook al officieel ontkende – NAVO’s uitstalling, door haar aantal oorlogsschepen in de Zwarte Zee te verhogen. Rusland stuurde de Moskva door naar de Zwarte Zee, 72 uur nadat het enorme oorlogsschip uit zijn thuishaven Sebastopol, in de Oekraïne, in Georgische wateren vertrok. Normaal, brengen de in Sebastopol gebaseerde Russische oorlogsschepen het grootste deel van het jaar in de haven door, en gaan pas open wateren op na maanden van voorbereiding.

In Sukhumi, zei de Russische plaatsvervangende Admiraal Sergei Menyailo dat de Russische oorlogsschepen waren aangekomen “om vrede en stabiliteit te steunen.” Hij zei, “Onze taken omvatten de controle van de territoriale wateren van Abkazië en de preventie van wapenverzendingen.”

Het dokken kwam een dag nadat Russische President Dmitry Medvedev de twee Georgische gebieden Zuid-Ossetië en Abkazië als onafhankelijke staten erkende, een actie die veel kritiek bij Westelijke overheden heeft losgemaakt. President Sergei Bagapsh van Abkazië zei dat hij Moskou zou uitnodigen om een zeebasis in Sukhumi vast te leggen en een militaire samenwerkingsovereenkomst met verzocht Rusland.

Om de waargenomen opbouw van de NAVO te compenseren, hebben de Russen naar verluidt drie torpedojagers, twee fregatten, vijf korvetten en scores van raketboten gegroepeerd bij de zeebasis van Sebastopol, wat van de Oekraïne wordt gehuurd. De vroegere Russische bevelhebbende Admiraal Eduard Baltin zei ook dat de 10-delige zeeploeg van de NAVO geen tegenstand is voor de Russische vloot in de Zwarte Zee en in stukken zou vallen indien de vloot één enkel raketsalvo lanceert. “Eén enkel raketsalvo van de Moskva raketkruiser en twee of drie raketboten zouden genoeg zijn om de volledige groep te vernietigen,” verklaarde hij.

Rusland bezit ook enorme luchtsuperioriteit in het noorden van het gebied. Het lijkt dat ze wanhopig het doel hebben om de NAVO de controle over het strategische gebied te onthouden. Op een bepaalde manier, is het plan van de V.S. om de Zwarte Zee in een privé meer te veranderen dat door de NAVO wordt gecontroleerd, gedoemd te mislukken.

8 reacties tot nu toe

Indien het een treffen wordt tussen Rusland en de VS (lees: NAVO), dan hoop ik dat de VS en de EU vernietigd worden door de Russen.

Samuel
09 sep 2008 om 17:37

Ja, het liefst hebben we natuurlijk dat niemand wordt vernietigd :) En vergeet niet, het volk is er de dupe van. Maar als je inderdaad praat over de militaire schepen in de zwarte zee, dan nog zal (wie ook wordt vernietigd) alles escaleren en hebben we Wereld Oorlog 3!

yonic
09 sep 2008 om 18:26

@Samuel:

Waarvan akte…
:)

Ben
12 sep 2008 om 12:07

[...] het nieuws dat Amerika en de NAVO haar boten aan het parkeren waren in de zwarte zee plus al de berichten van blokkades en meldingen van bombardementen, kwam de [...]

Word het niet een keer tijd dat Europa, Amerika een flinke schop onder zijn achterste gaat geven?
Opzouten uit die zwarte zee.
Laat de landen die onder het voormalig Oostblok vallen met rust. Het geeft een hoop ellende als Amerika zich daar blijft bemoeien. Ze hebben er niets te zoeken (behalve de grondstoffen en strategische belangen).
Ze schoppen over de hele wereld een hoop chaos.
Laat die Amerikanen op hun eigen grondgebied de zaken op orde stellen met hun 2 miljoen daklozen! En verziekte economie. Go home Yanky!!!

Erik
06 dec 2008 om 23:10

beste erik europa is net zo corrupt als amerika
alle leiders van bijna alle landen zijn verbonden aan deze;fde groep

wel;kom in het 4e rijk
of is het gewoon nog steeds het 3e

antischaap
29 apr 2009 om 20:17

Als er oorlog zal komen dan weten we zeker dat Europa wordt overlopen. Europa heeft niet de macht een langdurige oorlog tegen de Russen aan te houden (als Rusland in oorlogs tijd de olie en gas kraan dicht draait)de VS dat word echt een pittige strijd maar daar hebben we China ook nog voor.

Echter zal inderaad een confrontatie tot nucleaire oorlog leiden, de VS en Europa zijn niet blij met een beer op hun tuin dus zullen ze er alles voordoen (bijv. nukes) om te winnen.

China heeft ‘s werelds grootste leger. maar de Russen moeten wel binnen 5 jaar optreden anders wordt de machtsbalans stevig aangepakt (in nadeel voor Ruslan)

James
06 mei 2010 om 08:34

de chinezen kunne ook bij rusland staan. en dan zijn wij ook de duupe..

Jansen
08 sep 2011 om 15:00

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie