Nieuwe surveillance camera’s in aantocht

Dit klinkt als iets uit een sci/fi film als Minority report, the Island of Robocop maar vergis je niet! De techneuten van Home land security (H.L.S.) zijn weer flink met de belastingcenten van de hardwerkende Amerikaanse bevolking in de weer geweest en het resultaat, een camera die je gemoedstoestand ‘leest’ en dan bepaald of je iets kwaad in de zin hebt. Geloof je het niet? Klik hier voor het artikel.

Het idee achter deze zinloze camera’s, omgedoopt to FAST (Future Attribute Screening Technology), is om terroristen uit een mensen massa te pikken. Bij de Amerikaanse luchthaven beveiliging, de TSA, gebruiken ze nu de SPOT (Screening Passengers by Observation Techniques) methode. Eigenlijk hetzelfde idee alleen word de SPOT methode uitgevoerd door getrainde ‘gedragsspecialisten’. Er zijn nu al meer dan 100.000 mensen uit de rij gepikt en ondervraagd waarvan er 700 zijn ingesloten maar er zat niet één baardmans met C4 gevulde schoenen tussen. Heel effectief dus, maar niet heus! Het is al lastig genoeg om iemand, in de korte periode dat je hem/haar ziet, te analyseren en te bepalen dat een persoon een bedreiging vormt. Maar als de camera’s in gebruik genomen gaan worden dan ben je dus overgeleverd aan een stuk blik wat even gaat bepalen dat iemand die iets teveel zweet, of met zijn ogen knippert gelijk een terrorist is.

Een ander goed punt in het artikel is dit; de gedragsspecialisten van HLS zijn nu bezig met de software en onderzoek naar de ‘kenmerken’ van iemand die kwaad wil. Maar een terrorist die vol overtuiging met zijn taak bezig is en er 100% voor gaat, waar herken je die dan aan? Zou hij juist niet blij, of volkomen kalm zijn? Ik wens ze veel succes met deze taak.

Maar we weten allemaal dat het uiteidelijke doel niet het vangen van terroristen is, maar om de gewone Jan Modaal lastig te vallen en te laten weten wie de baas is. ”hé! de camera heeft geregistreerd dat u nogal met u ogen knippert en u lichaamshouding verraad dat er iets gaande is met u.” ”Dat klopt meneer, ik moet naar mijn zieke moeder in het ziekenhuis, ze is ernstig ziek.” ”Juist meneer Modaal, dat horen wij wel vaker.” ”Ja maar…” ”Niets te maren meneer, volgens de regelementen vertoont u verdacht gedrag en dat betekend dat u mee moet komen voor verhoor…” Ik zou dit echt niet willen, jij wel? Dat je voor alles altijd een verklaring moet hebben en altijd in de verdediging moet schieten, totaal geen privacy meer. Laten we maar hopen dat ze deze ondingen niet in ons kleine Nederland overal op gaan hangen, ze zijn nog niet gereed, maar toch. Als er over een tijdje op het NOS journaal trots wordt verteld dat er een nieuw wapen tegen terreur, de FAST camera, op de markt is denk dan even aan dit artikel…

2 reacties tot nu toe

[...] Nieuwe surveillance camera’s in aantocht [...]

[...] Nieuwe surveillance camera’s in aantocht [...]

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie