EPD, Big Brother waakt over je gezondheid

Net als jullie heb ik deze week een brief/folder ontvangen van het ministerie van volksgezondheid, waarin ze trots aankondigen dat het elektronisch patiëntendossier geïmplementeerd gaat worden. Nu is je dossier door een beperkt aantal mensen te bekijken, maar om te zorgen dat heel zorgverlenend Nederland je gegevens in kunnen zien worden ze in een database gemikt waar ze allemaal in kunnen spitten. Weer een nieuwe database dus waarin allerlei overheids en particuliere instanties met je privacy aan de haal kunnen gaan. Iets waar we al een tijd voor waarschuwen

In de folder hebben ze het alleen maar over de plus punten en gegarandeerde beveiliging van deze informatie, natuurlijk, het eerste hacker-proof systeem moet nog uitgevonden worden. Over de min punten en gevaren wordt geen woord vuil gemaakt. Oh ja, je mag wel bezwaar maken als je dat wilt. Alleen er zit maar 1 ‘ik weiger mee te doen‘ formulier bij, nu maakt dat voor mij niet uit aangezien ik in m’n uppie woon, maar wat als het om een gezin van 4 personen gaat dat niet mee wil doen? Dan dwingen ze je dus om extra formulieren aan te vragen. Ook willen ze een kopie van je identiteits papieren en als er ook nog kinderen onder de 16 jaar zijn dan kost je dat ook nog eens tien Euro per uittreksel uit het geboorte register. Ze jagen je dus op kosten en tijd, alleen om te zorgen dat ze je gegevens NIET kunnen zien. Waarom toch al je gegevens opsturen als je niet mee wilt doen? Dan kunnen ze uiteindelijk makkelijk zien wie er geweigerd heeft en hebben ze vast wel een speciaal plekje in de database gereserveerd voor de dwarsliggers. Verder las ik op een forum dat iemand de informatie lijn had gebeld (E 0,10 per minuut) en had gevraagd wat het nadeel is als je bezwaar aantekent, het antwoord? ”Dan kan je je eigen dossier niet meer opvragen.” Lekker is dat, je wil niet in een database gezet worden omdat je daar gewoon recht op hebt, maar voor ‘straf’ mag je niet eens meer je eigen, zeer persoonlijke, dossier inzien!

Een ander probleem wat op de loer ligt is het onrechtmatig gebruik van je medische gegevens, er zijn zoveel mensen/ambtenaren die het dossier in kunnen zien dat de kans op misbruik ervan niet ondenkbaar is. In de folder staat dat dat nu nog o.a. de huisarts, apotheker, en ziekenhuizen de gegevens in kunnen zien maar stapsgewijs gaan steeds meer instanties zich aansluiten bij dit systeem. Gaan ze ons op de hoogte houden als er weer nieuwe gebruikers bij komen? De volgende stap (volgens mij) zijn de verzekeraars die ook inzage gaan krijgen en ik hoef denk niet te vertellen dat er dan nare gevolgen voor je premie voor kunnen komen… Als je de film ‘Freedom to facism’ gezien hebt dan weet je waar ik op doel, zo niet klik dan hier. Op de website van devrijehuisarts.org staat een artikel dat veel huisartsen zeer sceptisch zijn tegenover het EPD. Een belangrijk punt is de eed van Hippokrates die iedere huisarts moet afleggen, die met de invoering van het EPD overbodig/nutteloos wordt verklaard. Door het afleggen van deze eed moet alles wat de patiënt aan zijn arts verteld en de klachten/ziektes die de patiënt heeft strikt persoonlijk door de arts worden behandeld. Maar als alles in het EPD staat dan kan bijvoorbeeld de apothekers assistent ook inzien wat je dus eigenlijk in het diepste vertrouwen aan je arts verteld hebt. Tot zover dus de arts/patiënt geheimhouding en toedeloe gewenst naar de eed.

Nee, ik ben echt niet blij met deze ontwikkeling maar onze overheid kennende duwen ze het ons gewoon door de strot of we het nou willen, of niet. Ik kan alleen maar benadrukken dat je echt goed na moet denken of je dit wel wil, zoek naar informatie of praat met mensen om de meningen te peilen. Als je dat hebt gedaan dan hoop ik (je moet het natuurlijk zelf weten) dat je niet mee gaat doen met deze onzin. En wie weet, als heel veel mensen weigeren mee te doen dan moeten ze het misschien wel eens serieus gaan overdenken. Zou mooi zijn!

3 reacties tot nu toe

Ik vind dat je terecht kritiek hebt op de plannen voor een EPD. Het lijkt mij in ieder geval niet kosher dat de minister brieven heeft laten versturen voordat de wetsvoorstellen behandeld waren door de eerste en tweede kamer (zijn ze nu eigenlijk goedgekeurd?).

Maar, na even inlezen blijkt er – zo ver ik kon vinden – *geen* plan om een centrale database te gaan gebruiken. Een apotheker, bijvoorbeeld, zou via een internetverbinding in het systeem van de arts kunnen kijken, zodat iedereen het ‘eigendom’ van de eigen opgeslagen informatie houdt en hier geen conflicten over kunnen ontstaan.

Concluderend, je kritiek op het systeem lijkt me absoluut niet ongegrond, maar lees je alsjeblieft goed in. Het zou jammer zijn als mensen je artikel afdoen als onzin op basis van zo’n foutje.

Jaap
12 nov 2008 om 22:46

Dat heb ik ook niet gezegd, dat er een centrale database komt. Wat ik bedoel is dat bepaalde mensen er nu gemakkelijker bij kunnen en dus met je gegevens aan de haal kunnen gaan. Ik denk persoonlijk dat ze er te gemakkelijk mee omgegaan en omdat het dus opgeslagen staat op een computer kan de informatie sneller gestolen/misbruikt worden. Pas geleden stond er nog een artikel in de krant over medische gegevens die op straat kwamen te liggen. Dat is dus een ‘fout’ die gemaakt kan worden, maar waar ik nog het meeste mee zit is het gevaar dat dit voor je privacy op gaat leveren. Als je de link in het artikel naar ‘de vrije huisarts’ gevolgd hebt dan staan daar ook een aantal argumenten waarom dit systeem niet ingevoerd moet worden. Ook het risico van het elektronisch opslaan van de medische gegevens in computers.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met je reactie maar ik wil zeker niet dat het verkeerd geïnterpreteerd gaat worden. Hopelijk lezen de mensen dan ook de reacties, dan weten ze dat!

leondb
17 nov 2008 om 19:43

[...] toch iets waar veel mensen niet eens over na willen denken. (zie deze oude artikelen over privacy. 1,2,3) Ze zetten al hun info net zo makkelijk op het internet en geven het weg aan bedrijven als dat [...]

Laat een reactie achter

Naam (verplicht)

E-mail (wordt niet gepubliceerd) (verplicht)

Website

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reactie